Hoe werkt de Stableford puntentelling?
Bij de Stableford puntentelling worden er punten toegekend per gespeelde hole. De punten worden berekend aan de hand van je persoonlijke par en het aantal slagen dat je gemaakt hebt. De speler die aan het einde van de gespeelde ronde het hoogste aantal Stableford punten over de gehele ronde heeft behaald, is de winnaar.
Aantal te verdienen Stableford punten per hole op basis van je persoonlijke par:
1 punt = +1 boven par
2 punten = par
3 punten = -1 onder par
4 punten = -2 onder par
5 punten = -3 onder par
0 punten = +2 e.v. boven par
Wat is een persoonlijke par?
Je persoonlijke par is het aantal slagen dat je over de hole mag doen, gebaseerd op je handicap en de moeilijkheidsgraad van de hole.
Door de correctie van de moeilijkheidsgraad komt het regelmatig voor dat je meer slagen meekrijgt dan dat je op basis van je golfhandicap zou denken.
Hoe bereken je de persoonlijke par?
Je persoonlijke par wordt berekend aan de hand van de baanhandicaptabel. In die tabel vind je het aantal extra slagen dat je op basis van je berekende golfhandicap mag maken boven op de par van de baan.
Vervolgens worden die extra slagen evenredig over de holes verdeeld op basis van de stroke index per hole. Je persoonlijke par is per golfbaan verschillend. Iedere golfbaan heeft namelijk zijn eigen baanhandicaptabel.
Het aantal extra slagen wordt in een tabel apart weergegeven voor dames of heren, per 18 holes of voor de eerste 9 of de tweede 9 holes, per t-box kleur waarvan je afslaat en behorend bij jouw eigen handicap.
Als je weet hoeveel extra slagen je mag maken, dan ga je die extra slagen per hole verdelen.
In bovenstaande baanhandicaptabel van de Loonsche Duynen van 2021, wordt aangegeven dat een man met handicap 24 op 18 holes in totaal 26 extra slagen krijgt boven de par van de baan.
Slagen verdelen
Er worden 18 holes gespeeld, dus op ieder hole komt er minstens 1 slag extra bij. Dan verdelen we de overgebleven 8 slagen (26 – 18 = 8) over de holes met de s.i. scores van 1 tot en met 8.
S.I. staat voor stroke index. Met de stroke index wordt de relatief oplopende moeilijkheidsgraad per hole aangegeven. Daarbij is nummer 1 de moeilijkste hole en nummer 18 de relatief makkelijkste hole van de baan.
In ons voorbeeld krijgt de speler op de holes met een s.i. score van 1 tot en met 8 dus 2 extra slagen mee om zijn persoonlijke par te bereiken.
Op de holes met de s.i. van 1 tot en met 8 wordt de persoonlijke par voor deze speler als volgt:
Een par 3 wordt een par 5.
Een par 4 wordt een par 6.
En een par 5 wordt een par 7.
Op de overige holes, met een s.i. van 9 – 18, wordt de par met één slag verhoogd om de persoonlijke par te bereiken.
Een par 3 wordt een par 4.
Een par 4 wordt een par 5.
En een par 5 wordt een par 6.
Spelers met een hoge handicap
Spelers met een hogere handicap krijgen soms zelfs wel drie slagen per hole extra mee. Een lange en lastige par 5 hole met een s.i. van 1, kan dan zomaar een persoonlijke par opleveren van 8 slagen.
Iemand die dan vervolgens 9 slagen nodig heeft tot het einde van de hole, kan dan toch nog één Stablefordpunt op de scorekaart noteren.
Dit geeft bij sommige spelers met een lage handicap nog weleens scheve gezichten.
Terwijl zij bijvoorbeeld al na 6 slagen geen punten meer kunnen maken, kan de hoge handicapper nog een paar slagen doorspelen en toch punten verzamelen.
Zo zijn nu eenmaal de regels rondom de Stableford puntentelling.
Don’t blame the player, blame the system. En nee, niet iedere winnaar is per definitie een duikboot.
Stablefordpunten berekenen tijdens het spelen
Om je Stablefordpunten tijdens het spelen direct uit te kunnen rekenen, verander je de par van de baan in je persoonlijke par per hole op je scorekaart.
Wanneer je het aantal slagen noteert die je gemaakt hebt op een hole, dan kun je direct ook het aantal Stablefordpunten uitrekenen en opschrijven.
Waar komt de Stableford puntentelling vandaan?
Het puntensysteem is vernoemd naar de bedenker, dokter Frank Barney Gorton Stableford. De eerste Stablefordwedstrijd werd gespeeld op 16 mei 1932.
De leden van de Wallasey Golf Club in Engeland hadden veel moeite om met een goede score langs hole 2 te komen. Tijdens golfwedstrijden zorgde de moeilijke par 4 voor zoveel problemen, dat menig golfer na een slechte score op hole 2 al de pijp aan Maarten gaf en huiswaarts keerde.
Dat kwam de algemene sfeer op de golfclub zeker niet ten goede.
Dokter Stableford bedacht daarvoor een oplossing. Door zijn puntensysteem hoefde een flink aantal slagen op hole 2 niet langer een desastreus gevolg te hebben voor de eindscore.
Sinds 1932 is het systeem geëvolueerd tot wat het nu is: de meest gebruikte puntentelling in het golfen.
Tot 2021 werd je golfhandicap berekend op basis van het aantal gescoorde Stablefordpunten. Bij de invoering van het World Handicap Systeem in 2021 is die directe link komen te vervallen.