Hoeveel strafslagen krijg je als je golfbal in het water ligt?
Dat kan geen strafslag, 1 strafslag of 2 strafslagen zijn. Hoeveel strafslagen je precies krijgt als je golfbal in het water ligt, hangt helemaal af van waar je bal in het water ligt en hoe je daarnaar handelt.
Om maar gelijk duidelijk te zijn, je krijgt 2 strafslagen als je niet handelt volgens de regels die voorgeschreven zijn rondom water op de golfbaan.
Golfbal in het water van de sloot of waterpartij
In en langs de golfbaan kun je heel wat waterhindernissen tegenkomen. Dat kan variëren van kleine slootjes die langs de fairway lopen, tot enorme waterpartijen waar je jouw bal overheen moet slaan.
In het buitenland kan dat langs de fairway ook zomaar de zee of een oceaan zijn.
Formeel gezien bestaan er in de golfregels die officieel zijn vastgesteld door de R&A en PGA, alleen nog maar hindernissen die aangegeven zijn door paaltjes of strepen, die geel of rood van kleur zijn. (artikel 17)
Voor het gemak spreek ik hier alleen over paaltjes.
Hindernis zonder paaltjes of strepen
Zijn er geen paaltjes, strepen of merktekens, dan worden het automatisch rode hindernissen. De lokale regels van een golfbaan kunnen aanvullende regels stellen.
Voor de leesbaarheid en duidelijkheid, blijf ik hier en daar ook gewoon waterhindernis en hindernis door elkaar gebruiken.
Terug naar je bal die in het water ligt.
Geen strafslag als je de bal speelt zoals die ligt in de hindernis
Je mag te allen tijde je bal in een hindernis spelen zoals die ligt. Dat kost je dan ook geen strafslag.
Er zijn twee mogelijkheden wanneer je bal binnen een door gele- of rode paaltjes gemarkeerd gebied ligt.
1 Je bal ligt binnen de door de paaltjes aangegeven zone van de hindernis, maar niet in het water..
Het komt vaak voor dat de markeringspaaltjes niet direct tegen de waterrand aanstaan. Met de alsmaar droger wordende zomers, staan ook steeds meer waterpartijen en sloten in de zomer helemaal droog.
Je bal ligt dan weliswaar in de door de markeringen aangegeven hindernis, maar niet in het water. Als je bal niet in het water ligt binnen de hindernis, dan mag je de bal spelen alsof de bal op de fairway of in de rough ligt.
Je mag dus ook losse, natuurlijke voorwerpen verwijderen zonder de bal te bewegen, oefenswings maken en ook de grond raken met je club voordat je gaat slaan (Artikel 17.1b).
2. Je bal ligt in de hindernis en in het water.
Qua regelgeving mag je ook de bal in het water spelen zoals die ligt, maar verstandig is het maar zelden. En mocht je bal bewegen als je met je voeten in het water stapt, of je club achter de bal wilt adresseren, dan kost je dat, net als op de fairway, een strafslag.
Er zijn maar bijzonder weinig amateur golfers die in staat zijn om een golfbal zonder al te veel problemen uit het water te slaan. Ligt je bal net een heel klein beetje in het water en kun je zelf goed een stand innemen, dan heb je wellicht een kans dat het je lukt om de bal te spelen, zoals die ligt.
De kans is echter veel groter dat de bal na jouw slag nog steeds in het water ligt. Dan moet je alsnog droppen met een strafslag en loopt je score wel heel snel op.
Je kunt in dit geval veel beter direct accepteren dat je een strafslag moet nemen, zodat je de bal op het droge kan droppen.
Vanaf het land kun je de bal ook veel makkelijker dichter bij de hole slaan.
Droppen bij een gele hindernis met 1 strafslag
Wanneer jouw bal in een waterpartij terecht is gekomen waar gele paaltjes omheen of langs staan, dan mag je jouw bal op het land droppen met bijtelling van een strafslag. Water met gele paaltjes ligt meestal schuin of haaks op de hole.
Je hebt bij een gele hindernis twee opties voor waar je jouw bal mag droppen voor het maken van je volgende slag.
Optie 1.
Je gaat terug naar de plek waar de bal geslagen is, voordat deze in het water belandde.
Als dat de afslagplaats is geweest, dan mag je volgens regel 14.6 je bal zelfs opnieuw afslaan vanaf een tee als je dat wilt. Dat mag vanaf iedere plek binnen de markeringen van de afslagplaats.
Lag je bal eerst op de fairway, in een bunker of een andere hindernis, dan moet je de bal droppen op de dichtstbijzijnde plek waar je de vorige slag hebt gemaakt. Vanaf dat punt mag je dan weer verder spelen met een strafslag.
Lag je bal op de green voordat je hem in het water sloeg, dan moet je de bal terugplaatsen op de plek waar je bal eerst lag en kun je met het noteren van een strafslag, opnieuw gaan putten.
Optie 2.
Je mag er ook voor kiezen om je bal te droppen op een denkbeeldig lijn die recht naar achteren loopt. Dat is vaak de beste optie.
Voor het bepalen van de rechte lijn, trek je eerst vanaf de hole een denkbeeldige lijn naar het punt waar de bal het water het laatst heeft gekruist. Vervolgens trek je die lijn recht naar achteren door tot op het land.
Je mag dan op die denkbeeldige lijn zover naar achteren lopen als dat je zelf fijn vindt en vervolgens daar je bal droppen. Vanaf dat punt speel je verder met een strafslag.
Je golfbal twee keer achter elkaar het water in geslagen
Sla je jouw volgende bal weer in het water, dan mag je opnieuw je bal droppen.
Realiseer je dan wel dat de volgende bal die je daarna gaat slaan, 5 slagen verder is (slag 1 +strafslag, drop 2 +slag, 3 +strafslag, drop 4 +slag, 5).
In veel gevallen kun je dan helaas geen Stablefordpunten meer scoren. Pak in dat geval gewoon je bal op en loop samen met je flightgenoot verder. Zo hou je lekker de vaart in het spel.
Bij het spelen van een Stableford wedstrijd kun je gemakkelijk een slechte hole compenseren met een paar hele goede scores op eerdere of volgende holes. Geloof mij, je zult echt niet de eerste speler zijn die met 37 punten en twee strepen op zijn kaart de baan af komt.
Voor het verlagen van je golf handicap hoeven een of twee holes zonder score ook geen ramp te zijn. Zolang je de rest van de holes maar goed blijft spelen.
Dus ook al ligt je bal in het water, blijven nadenken en gewoon doorgaan.
Hoe moet je de bal droppen?
Je laat je bal vallen vanaf kniehoogte.
De bal mag na het droppen niet dichter bij de hole komen te liggen, dan het punt waarop de bal voor het laatst het water heeft gekruist.
Voor meer regels over het droppen van je bal, verwijs ik je voor nu graag naar artikel 14 van de officiële R&A regels.
Droppen bij een rode hindernis met 1 strafslag
Tot 2019 werden waterpartijen met rode paaltjes, lateraal water genoemd. Water met rode paaltjes loopt meestal langs of parallel aan de fairway. Ook een beekje dat met de fairway mee, al meanderend de fairway in tweeën splitst, zal zeker met rode paaltjes worden aangeduid.
Naast de twee opties voor het droppen bij de gele hindernis, heb je bij een waterhindernis die wordt afgebakend door rode paaltjes, een derde optie voor het droppen van je bal.
Optie 3.
Zijwaarts van de waterhindernis je bal droppen.
Bepaal bij benadering eerst het punt waar de bal voor het laatst het water heeft gekruist.
Vanaf dat punt meet je zijwaarts een lengte af van maximaal twee stoklengtes. Drop vervolgens binnen die twee stoklengtes je bal. Vanaf daar speel je met een strafslag weer verder.
Je zult begrijpen dat veel golfers voor het afmeten van de twee stoklengtes, hun driver gebruiken. Dan kun je gemakkelijker een goed plekje uitzoeken voor het droppen van je bal.
Ook hier mag je bal niet dichter bij de hole tot stilstand komen, dan het punt waarop je golfbal het water voor het laatst heeft gekruist.
Wat te doen als de golfbal te water gaat, nadat de overkant is gehaald?
Zo nu en dan heb je gewoon vette pech. Je denkt een mooie bal over het water geslagen te hebben, maar nadat de bal de overkant geraakt heeft, rolt je bal alsnog het water in.
Waar moet je nu droppen?
In de regels staat dat je eerst het punt moet bepalen waar de bal voor het laatst het water gekruist heeft. Dat is in dit geval een punt op de oever aan de overkant.
Mag je dan ook aan de overkant droppen?
Dat hangt ervan af of de hindernis met gele paaltjes wordt gemarkeerd, of met rode.
Bij een hindernis met gele paaltjes moet je altijd achteruit vanaf de hole over het punt waar de bal voor het laatst het water gekruist heeft. Nu is dat punt wel aan de overkant, maar als je achteruit gaat, sta je toch echt in het water.
Bij gele hindernissen mag je dus niet aan de overkant droppen.
Is de hindernis echter door rode paaltjes gemarkeerd, dan heb je geluk.
Je mag bij rode hindernissen immers zijwaarts droppen, binnen twee stoklengtes gemeten vanaf het punt waar de bal voor het laatst het water gekruist heeft.
Dat kan dus ook aan de overkant zijn. Als je bal na het droppen, niet dichter bij de hole tot stilstand komt dan het kruispunt, dan zit je goed.
Nog meer water op de golfbaan
Als je dacht dat we nu alle regels rondom het mogelijke water op de golfbaan wel besproken hebben, dan heb je het echt mis.
Misschien ben je een mooi weer golfer en heb je nog nooit gezien wat voor effect een zware regenbui op een golfbaan kan hebben.
Mijn persoonlijke voorkeur voor weersomstandigheden tijdens een rondje golf is zeker een lekker zonnetje met niet al te veel wind. Maar enkele van mijn meest memorabele golfdagen waren zakelijke golf events in de regen.
Dan zie je ineens veel meer water dan alleen in de hindernissen. Er verschijnen hier en daar plassen water op de fairway, in de bunker en zelfs op de green.
Lees dus ook:
– Golfbal in tijdelijk water of abnormale baanomstandigheden