Site pictogram Keaton Golf

Business golf heeft vele gezichten

Business golf voorbeelden

Wat is business golf?

Business golf is een marketingmethode waarbij een bedrijf zijn naam aan de golfsport verbindt. Daarmee beoogt het bedrijf zijn naamsbekendheid te vergroten, meer klanten binnen te halen of zijn bestaande relaties in de watten te leggen.

Verschillende vormen van business golf:
1. Samen met zakelijke relaties gaan golfen
2. Lid worden van de businessclub op een golfbaan
3. Als bedrijf een golfclinic organiseren voor relaties
4. Zakelijk netwerken op de golfbaan
5. Vergaderen en bedrijfstrainingen op de golfbaan
6. Bedrijvencompetities
7. Sponsoring

Mijn eerste kennismaking met business golf

Mijn eerste echte kennismaking met business golf was in 2018 op de golfbaan in Rhoon.

Ik was door Ferry van Dongen van The Company Golfclub uitgenodigd om als spreker, tijdens een business golf evenement op de golfbaan in Rhoon,  mijn verhaal te komen doen over storytelling en hoe je dat zakelijk in kan zetten voor je bedrijf.

Aansluitend werd er door de leden een 9-holes wedstrijd gespeeld waarvoor ik uitgenodigd werd om mee te lopen.

Dat was zo gezellig en plezierig om te doen dat ik besloot om zelf ook lid te worden van The Company Golfclub. Nadien ben ik te gast geweest bij verschillende businessclubs op golfbanen in de regio’s van Rotterdam, Breda, Gorinchem en Tilburg.

Niets zo leuk dan samen met een aantal ondernemers een lekker rondje golf te spelen. Heerlijk buiten in de natuur sportief bezig zijn en ondertussen elkaar beter leren kennen. Daarna gezellig natafelen en sterke verhalen met elkaar delen.

Zakelijk gezien heeft het al heel wat mooie en winstgevende projecten opgeleverd.

Business golf in al zijn verschijningsvormen

1. Golfen met relaties

Een van de oudste en bekendste vormen van business golf is om samen met een zakelijke relatie heerlijk een rondje te lopen. Je hebt direct een band door een gezamenlijke interesse, namelijk het golfspel

Bovendien deel je een paar uur met elkaar zonder al teveel gestoord te worden. Dat biedt je de ruimte om elkaar een stuk beter te leren kennen. Er wordt wel gezegd dat de manier waarop mensen zich gedragen op de golfbaan veel verraadt over de manier waarop ze zakendoen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het golfen met relaties een zeer effectieve manier van zakendoen kan zijn. Dat kan in de vorm van gezamenlijk een rondje lopen tot wekelijks op een vaste dag samenkomen met gelijkgestemden.

2. Businessclub lid worden

Vrijwel alle golfbanen in Nederland bieden de mogelijkheid aan om businessclub lid te worden.

Met het businessclub lidmaatschap krijgt het aangesloten bedrijf meestal een pakket aan mogelijkheden om het bedrijf bij de leden van de golfclub onder de aandacht te brengen.

Denk daarbij aan het sponsoren van de holes van de golfbaan en een logo op het bord van de bedrijfsleden.

Golfbanen die het echt goed voorhebben met hun businessclubleden, organiseren speciale businessclub evenementen. Tijdens zo’n evenement hebben de aangesloten leden de mogelijkheid om een aantal relaties uit te nodigen voor een rondje golf of clinic, met aansluitend een borrel of diner.

3. Golfclinics

Een golfclinic kan een uitstekend business golfevenement zijn. Bij een golfclinic denken we meestal aan lessen voor de mensen die nog niet zo bedreven zijn in het golfspel en nog niet de baan ingaan.

Maar ook voor gevorderde golfers is een golfclinic in de vorm van een masterclass een uitstekend middel om in alle ontspanning flink wat tijd met elkaar door te brengen. Zo heb ik zelf al eens deelgenomen aan een masterclass over ‘meer snelheid met de driver’ en een over ‘het korte spel’.

Beide keren met een groep interessante en gezellige ondernemers met aansluitend een hapje en een drankje.

4. Business golf en netwerken zijn bijna synoniemen

De golfsport is bij uitstek een zeer geschikte sport om te netwerken. Je loopt met elkaar door de baan en niemand raakt buiten adem. Daardoor kun je onder genot van het spelletje en hopelijk mooi weer, rustig met elkaar praten en elkaar beter leren kennen.

Er zijn in Nederland een aantal zelfstandige businessclubs die niet gebonden zijn aan een vaste baan.

Drivers

Drivers is een zakelijk golfnetwerk waarbij naast het golfen, het zakelijke gedeelte extra aandacht krijgt. Na het golfen krijgen de deelnemers tijdens het aansluitende diner, via moderators, de ruimte om hun bedrijf te introduceren en een eventuele zoekvraag in te dienen.

De evenementen van Drivers spelen zich af op afwisselende banen rondom Breda.

Zakelijk golfen.nl

Zakelijk Golfen.nl is een businessclub die jaarlijks op een aantal van de mooiste banen van Nederland spelen. Dit zakelijke netwerk is een initiatief van Daan Sloter en Klaas Boon.

The Company Golfclub

De combinatie van golfen op verschillende banen, de gezelligheid en het netwerken is een combinatie die ondernemers die lid zijn, zeker aanspreekt.

Business Open

Bij het Business Open staat het netwerken veel meer op de voorgrond dan het golfen. Om lid te worden, is kunnen golfen, geen voorwaarde.

Een vaste groep van ondernemers komen om de 14 dagen bijeen in het clubhuis van een golfbaan met als doel elkaar te helpen bij het generen van meer business. Per baan zijn er een of meerdere netwerkclubs waarbinnen branche-exclusiviteit geboden wordt.

Omdat de bijeenkomsten plaatsvinden op de golfbaan is er de mogelijkheid om aansluitend te gaan golfen. Voor de leden van het Business Open en hun relaties wordt er naast diverse golfevenementen ook een jaarlijks kenniscongres georganiseerd.

Het Business Open is actief op golfbanen door heel Nederland en België.

The Dutch

Vier Schotse golfprofessionals hadden een droom. Een golfbaan creëren die, kwa baan en service, zijn gelijke niet kende in Nederland. Hun droom werd werkelijkheid met golfbaan The Dutch in Spijk.

De kern van de leden van The Dutch wordt gevormd door de topbestuurders van Nederland. The Dutch staat dan ook bekend om luxueus zakelijk golfen. Het netwerken gebeurt hier op hoog niveau.

Van 2016 tot 2018 werd op de prachtige baan van The Dutch het KLM open gespeeld.

The Duke

De golfbaan The Duke in Nistelrode neemt een bijzondere plaats in tussen alle golfbanen in Nederland. Het lidmaatschap van The Duke is exclusief gericht op de corporate golfer. De baan is prachtig en het service niveau rondom het spel is bijna on-Hollands. Een bijzondere plek voor de business golfer.

5. Vergaderen en bedrijfstrainingen op de golfbaan

De golfbaan is bij uitstek geschikt om vergaderingen te houden of om een bedrijfstraining te geven. Mits de vergaderruimte voldoende faciliteiten heeft natuurlijk.

Op een golfbaan hangt in het algemeen een ontspannen sfeer. Je bent er even uit waardoor je makkelijker en anders tegen dingen aankijkt.

Op een golfbaan word je ook minder gestoord door binnenlopende mensen en telefoontjes. Dat vergadert een stuk prettiger. Bovendien heb je de mogelijkheid om een vergadering of bedrijfstraining te combineren met een clinic of het spelen van een rondje golf.

6. Bedrijvencompetities

Op verschillende plaatsen en regio’s worden er bedrijvencompetities gehouden. Bij deze vorm van business golf spelen verschillende bedrijventeams tegen elkaar.

Dat kan een onderdeel zijn van je Businessclub lidmaatschap. Er worden echter ook verschillende bedrijvencompeties georganiseerd waarbij ieder bedrijf welkom is. Lid of geen lid.

7. Sponsoring

Evenementen

Het KLM Open is de bekendste vorm van sponsoring van een golfevenement in Nederland. The Dutch Open is al vele jaren onlosmakelijk verbonden met de naam van KLM. Het is dan ook niet voor niets dat het honderdjarige jubileum van The Dutch Open onder de rook van Schiphol heeft plaatsgevonden.

Tijdens het evenement heeft de KLM een speciale VIP-tent waar zij haar relaties op gepaste wijze ontvangt. Deze vorm van business golf heeft als doel om de naam KLM onder de aandacht te houden van golfend Nederland en golfliefhebbers van ver daarbuiten.

Mooie voorbeelden van internationale golftoernooien  zijn de Alfred Dunhill Links Championship en het Waste Management Phoenix Open.

Maar ook kleine evenementen, zoals bijvoorbeeld een golfweek op een lokale club, worden vaak gesponsord.

Naamsvermelding

Op en rond de golfbaan zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden om je bedrijfsnaam te verbinden aan het golfspel.

Al was het alleen al door het logo van je bedrijf op een golfballetje te zetten en deze uit te delen aan je relaties.

Ik ken een advocatenkantoor dat zijn naam op de bodem van iedere hole van een 18-holes baan heeft gezet. Die gaan dus echt voor je tot het gaatje.

Goede doel

Veel business golfevenementen vinden plaats rondom een goed doel. Tegen betaling van een sponsorbedrag kunnen bedrijven deelnemen aan een sponsorevenement ten bate van een goed doel.

Een aantal evenementen worden extra aantrekkelijk gemaakt door het meespelen van golfende BN’ers. Een flight met een BN’er brengt dan meer geld op voor het goede doel.

Ook dat is een mooie kant van business golf.

Boeken

Wil je meer lezen over wat business golf voor jou kan betekenen en hoe je dat het beste kunt doen? Lees dan ook het artikel over business golf boeken.

Mobiele versie afsluiten