Golfen als de R in de maand zit
Na een zeer droge zomer had ik het kunnen verwachten.
Toen ik ’s ochtends de deur uitging richting de Eindhovensche Golf, regende het flink. En die regen zou, op een paar korte opklaringen na, die dag ook niet meer verdwijnen.
Nu kon het hele land wel een regenbuitje gebruiken, maar wanneer je in de herfst op een van de top golfbanen in Nederland gaat spelen, dan is het toch bijzonder jammer.
Gelukkig blijft de door Harry Colt ontworpen golfbaan in Veldhoven, ook in de regen, een prachtige baan om te spelen.
Ook in de herfst en de winter kun je, met wat aanpassingen en voorzorgsmaatregelen, heerlijk golfen en tegelijkertijd genieten van de wisselende seizoenen.
Daarom krijg je nu een aantal tips die het golfen in de herfst en winter een stuk aangenamer zullen maken.
Golfspel
1. Je afstanden veranderen in de winter
Je staat er misschien niet direct bij stil, maar wanneer de temperatuur gaat dalen, zullen de afstanden die je met dezelfde club slaat hoogstwaarschijnlijk veranderen. Dat heeft deels te maken met de vochtigheidsgraad en de temperatuur van de lucht.
Op een natte dag zal er door de natte bal en het natte clubblad bovendien minder spin ontstaan op je bal. Een bal die minder snel ronddraait, zal verder vliegen.
Ook is bekend dat koude golfballen minder ver vliegen dan warme golfballen.
Hou er tijdens het golfen in de winter dus rekening mee dat je clubs in de winter andere lengtes kunnen halen dan in de zomer.
2. Je slaat meer plaggen
Een stuk gras uit de grond slaan is geen groot probleem. Door de zachtere bodem in de herfst, gaat je club gemakkelijker de grond in. Daardoor sla je ook meer en vaker grotere plaggen uit de grond.
Leg de plag, net als in de zomer, terug op de plaats waar die vandaan kwam en druk hem even aan met je voeten. Maak je club schoon met je handdoek en speel verder.
3. Neem voldoende golfballen mee
Wanneer de bladeren in de herfst van de bomen vallen, krijg je er een probleem bij op de golfbaan. Het is geen eenvoudige opdracht om je golfbal in een grote stapel rottende herfstbladeren terug te vinden.
Neem daarom voldoende golfballen mee. Je zou ze wel eens nodig kunnen hebben.
4. Non-qualifying
Wanneer een golfbaan non-qualifying wordt verklaard, dan kun je jouw score niet gebruiken voor het berekenen van je handicap.
Als de buitencondities daar om vragen, dan worden de zomergreens tijdelijk vervangen voor wintergreens. Soms worden ook de tee-boxen tijdelijk verplaatst.
Beide omstandigheden hebben invloed op de lengte en moeilijkheidsgraad van de baan. In die gevallen wordt de golfbaan non-qualifying verklaart. In de winter komt dat vaker voor dan in de zomer.
5. Plaatsen van de bal
In de winterperiode kunnen golfbanen het plaatsen van de bal in hun lokale regels opnemen.
Bij het plaatsen van de bal mag je je bal oppakken, hem schoonmaken en binnen 15 centimeter van de oorspronkelijke plaats weer op de grond neerleggen, zonder dat je daar een strafslag voor krijgt.
Ligt je bal niet zo lekker op de fairway, omdat deze vies is of bijvoorbeeld tegen een losse plag aanligt of juist op een kale plek op de fairway, dan mag je hem oppakken, schoonmaken en binnen 15 centimeter weer neerleggen.
Je begrijpt dat je daar flink veel voordeel uit kunt halen.
Je kunt je score, inclusief plaatsen, ook gebruiken voor het berekenen van je handicap. Officieel mag dat van de NGF alleen gedurende de periode van 1 november tot 30 april.
Materiaal
6. Handdoek
Een golfhanddoek is het gehele jaar door een handig item om bij je te hebben. In de herfst en de winter maak je daar veel gebruik van.
De grond is in de herfst en de winter namelijk vaak veel zachter dan in de zomer. Daarnaast liggen er door de baan heen ook veel meer rottende bladeren.
Daardoor zullen je golfballen en je golfclubs veel eerder vuil worden. Aangezien modder aan je bal of golfclub een negatieve invloed hebben op je balvlucht, wil je die kunnen schoonmaken met een handdoek.
Zeker wanneer je op een golfbaan met een ondergrond van klei speelt, kan je handdoek erg vies worden. Het is in de winter helemaal geen gek idee een oude golfhanddoek te gebruiken in plaats van je mooie zomergolfhanddoek.
7. Pitchfork
Wanneer je in de zomer de green op loopt, dan moet je soms echt zoeken om je pitchmark te kunnen vinden. In de herfst- en wintermaanden is het omgekeerde vaak het geval.
De greens zijn dan veel gevoeliger voor landende golfballen. Een pitchmark is dan snel gemaakt.
Ik zal nooit vergeten dat een van mijn flightgenoten zijn bal met zijn tweede slag perfect op de green sloeg. Eenmaal bij de bal aangekomen zagen we dat de bal zich voor minstens een derde had ingegraven in de green.
We hadden de pitchfork niet alleen nodig om het gat te herstellen, maar ook om de bal netjes uit de green te kunnen halen.
Doe jezelf, je medespelers en de greenkeeper een groot plezier en stop altijd, voordat je afslaat op hole 1, je pitchfork in je zak. Dan kun je er gemakkelijk bij als je de green op loopt.
Herstel je eigen pitchmark en kijk of je er misschien nog een kunt herstellen die je voorganger mogelijk ‘vergeten’ is.
8. Winterbanden op je trolley
Er zijn golfbanen waar je in de winter alleen van je trolley gebruik mag maken als deze is voorzien van winterbanden. Wanneer je eigen golfbaan deze regel hanteert dan weet je dat natuurlijk. Maar ga je in de herfst of winter op een andere baan spelen, dan doe je er goed aan om dat van tevoren te controleren.
De winterbanden voor een golftrolley hebben een groot aantal rubberen pinnen op het loopvlak.
De pinnen prikken kleine gaten in de grond waardoor je niet alleen meer grip hebt, maar waardoor de grond ook beter belucht wordt. Ze voorkomen ook dat er diepe en brede sporen achterblijven in de zachte grond.
9. Draagtas
Er zijn golfbanen waar het gedurende enkele weken in het jaar verboden is om met een Handicart of trolley de baan in te gaan. De enige manier om dan te kunnen golfen is door je golfspullen in een draagtas mee de baan in te nemen.
Wees je ervan bewust dat een draagtas niet hetzelfde is als de meeste golftassen die op een golfkar passen. Een draagtas is lichter, kleiner en veel makkelijker om te dragen.
Bovendien zijn ze meestal voorzien van een mechanisme dat ervoor zorgt dat de tas rechtop kan blijven staan. Bij een tas voor een golfkar ontbreekt dat mechanisme. Die vallen dan ook gemakkelijk om.
Dat is niet altijd een pretje bij nat gras en modder.
Voordat je een draagtas of een tas voor op je caddie, in de regen gaat gebruiken, zorg dan dat je zeker weet dat je tas waterdicht is. Dat is zeker niet altijd het geval.
Persoonlijke verzorging
10. Waterdichte golfschoenen
Ondanks dat het al lang van tevoren was aangekondigd, bleek een van mijn flightgenoten die dag toch niet helemaal goed voorbereid te zijn op de regen.
Al na een paar holes gelopen te hebben, begon hij te klagen over natte voeten. Nu zijn natte voeten in de zomer al geen pretje, maar bij koud weer al helemaal niet. Het spelen van 18 holes terwijl je in je schoenen loopt te soppen, is echt niet leuk.
Zorg er dus voor dat je waterdichte schoenen draagt. Zelfs als het niet regent kan het gras in deze periode van het jaar nog behoorlijk nat zijn.
11. Winterkleding voor golfers
Dat je in de winter warmere kleding aantrekt, lijkt mij nogal voor de hand te liggen. Er is een enorme keuze aan warme golfkleding voor in de winter.
Je kunt gerust warme kleding aantrekken die je voor andere sporten gebruikt, zolang ze maar voldoende bewegingsvrijheid geven om je swing te kunnen maken.
Je ziet er misschien in de ogen van anderen niet zo professioneel uit als ‘echte’ golfers, maar droog en warm blijven, zijn in de winter volgens mij veel belangrijker dan good looks.
Draag dus gerust een warme schaatsmuts op je hoofd. Die zijn overigens juist weer hip in de golfsport.
12. Golfhandschoenen voor golfen in de winter
Regen en standaard golfhandschoenen zijn eigenlijk nooit een goede combinatie. Wanneer deze handschoenen eenmaal goed nat zijn geworden, dan kun je de grip op je club helemaal verliezen.
Zorg er dus voor dat je op zijn minst een of twee extra, droge golfhandschoenen in je tas hebt zitten.
Er zijn ook speciale regengolfhandschoenen en wintergolfhandschoenen te verkrijgen. Probeer ze uit en kijk wat het beste bij jouw golfspel past.
Mocht je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch geen grip op je clubs krijgen, dan kun je altijd nog met blote handen verder golfen. Maak in dat geval je handen en je grip met een handdoek zo goed mogelijk droog, voordat je gaat slaan.
13. Eten en drinken tijdens het golfen
Met koud weer verbruik je meer energie dan tijdens warme dagen. Stop daarom wat extra eten in je tas. Mocht je door de kou extra honger krijgen, dan heb je tenminste voldoende eten bij je.
Een thermoskan met warme thee, koffie of chocomel is ook geen gek idee.
Bonus tip
Veel golfbanen zijn in de herfst op hun mooist. Ook de lichtinval is in de herfst en winter heel anders dan in de zomer. Je kunt in deze periode de prachtigste foto’s maken. Als je dan ook nog eens gebruik maakt van je Keaton Golf Cup, dan zit je helemaal goed.
Meer tips:
– Winter tips voor het korte spel