Site pictogram Keaton Golf

Op weg naar handicap 18 bij het golfen

Handicap 18 of lager

Hoe speel je handicap 18 in golf?

Handicap 18 is voor veel golfers een magisch getal. Wanneer je op iedere ronde die je loopt standaard per hole een bogey zou slaan, een slag meer dan de par van de hole, dan speel je al handicap 18.

Op papier is dat echter veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is niet voor niets dat de gemiddelde handicap van de leden van de beste 150 golfclubs in Nederland, in 2016 rond de 30 lag. Dat zal nu echt niet ineens een stuk lager zijn.

Desondanks ken ik voldoende golfers die, net als ik, de magische handicap 18 op hun wensenlijstje hebben staan. Ik neem je daarom graag mee op mijn zoektocht en ik hoop dat je met mij meegaat op jacht naar handicap 18.

Mocht je daar al op of onder zitten, dan weet ik zeker dat je hier en daar toch nuttige tips voorbij ziet komen, die je kunnen helpen om je handicap nog verder te verlagen.

Het begin van de reis naar handicap 18

Begin 2020 was mijn handicap officieel nog 54. In de praktijk speel ik echter mijn golfwedstrijden met handicap 24. De handicap waar ik toen mee speelde, leek aardig in verhouding te staan met die van golfers waarmee ik de baan inging.

Ik ben dus nooit bezig geweest met het behalen van een officiële golfhandicap, ondanks het feit dat ik wel bezig was met het verbeteren van mijn scores.

Dat veranderde echter nadat ik een uitnodiging kreeg om op Golfclub Broekpolder te komen spelen. Daar zag ik ergens op de website staan dat ik als gast minimaal een officiële golfhandicap van 24 of lager moest hebben om er te mogen spelen.

Misschien heb ik dat niet helemaal goed gelezen of begrepen, maar het deed mij wel realiseren dat het hebben van een echte handicap wel zo handig is. Aan het einde van 2021 bleek mijn handicap nog een stuk hoger te liggen dan ik aanvankelijk dacht.

Reden genoeg om daar verandering in aan te brengen. En dan gelijk ook maar het liefst richting handicap 18. Als je dan toch bezig bent.

How to break 90?

Wie naar aflevering vijf van de Keaton Golf podcast heeft geluisterd of gekeken, weet dat ik tientallen jaren geleden al in aanraking ben gekomen met het golfspel.

Sinds 2018 ben ik echter pas serieus aan het golfen geslagen.

Voor mij betekent dat uiteraard meer oefenen en de baan ingaan, maar zeker ook boeken lezen en YouTube filmpjes kijken. Veel van de informatie die ik vind is in het Engels. De Engelse variant van op jacht naar handicap 18 en lager is ‘How to break 90’.

Wees gerust, ik ben geen PGA-golfprofessional. Verwacht van mij dus geen tips over hoe je technisch beter gaat swingen. Daarvoor moet je toch echt bij een golfprofessional zijn.

In de afgelopen periode heb ik echter heel wat informatie bij elkaar geharkt die jou en mij kunnen helpen om op de zo felbegeerde handicap 18 en lager uit te komen.

In de komende tijd zal ik die informatie hier met je gaan delen. Pak eruit wat je zelf leuk vindt of wat goed bij jou past. Zolang je maar met plezier blijft golfen.

Op weg naar handicap 18 leeslijst

Voor dat je de eerste stappen zet op weg naar handicap 18, is het wel handig om te weten hoe je handicap berekend wordt.

Ga dus eerst naar:
– De handicap berekenen.
Ga daarna verder met:
Stap 1 op weg naar handicap 18

Oefeningen voor handicap 18:
– Gemakkelijk uit de bunker

Mobiele versie afsluiten