Foto credits: US Open.com
The Mad Scientist Bryson DeChambeau
Zijn collega golfers gaven Bryson DeChambeau de bijnaam The Mad scientist. En niet geheel zonder reden. DeChambeau is al vanaf vroeg in zijn carrière tegen de heilige huisjes van de golfwereld aan het schoppen.
In zijn zoektocht naar het verbeteren van zijn eigen golfprestaties heeft hij werkelijk alle traditionele golfwijsheden ter discussie gesteld. Niet om dwars te zijn, maar omdat hij er van overtuigd was dat het voor hem anders en beter kon.
Zoals bij veel dwarsdenkers leidt het afwijken van de norm vaak tot hoon. Zeker wanneer die andere aanpak niet direct leidt tot het gewenste resultaat. Bovendien zijn de vele aanpassingen die Bryson DeChambeau doorvoert visueel direct heel zichtbaar en afwijkend.
Wanneer je kijkt naar zijn putt houding, zijn lichaam die meer weg heeft van een rugbyspeler dan van een golfer en de enorme power in zijn drives, dan zijn de one length-ijzers in zijn tas nog het minst opvallende aan Bryson DeChambeau.
Bryson zit er echter niet mee.
Zeker niet nu hij in september 2020 het prestigieuze US Open wist te winnen. Voor hem is wetenschappelijk onderzoek leidend in zijn constante drang naar verbetering van zijn prestaties.
Bryson DeChambeau, winnaar van het US Open 2020
Aan het einde van vier rondes golf op de Winged Foot golf club, had DeChambeau maar liefst 6 slagen voorsprong op de nummer 2 Mathew Woolff. Nog zo’n golfer met een afwijkende golfswing.
In de vierde ronde speelde DeChambeau als enige onder par. Een deel van zijn overwinning weidde hij in de afsluitende persconferentie toe aan het verbeteren van zijn putt prestaties.
‘So may times I relied on science and it worked, every single time.’
Wat kunnen amateur golfers leren van Bryson?
In de afsluitende persconferentie na het winnen van de US Open, gaf Bryson zijn visie op het golfspel:
“Mijn doel bij het spelen van golf en het spelen van dit spel is om het uit te zoeken. Ik probeer dit zeer complexe, multivariabele spel en ook multidimensionale spel alleen maar te achterhalen. Het is heel, heel moeilijk.
Het is voor mij een leuke reis. Ik hoop dat dit mensen inspireert om te zeggen: ‘Hé, kijk, misschien is er een andere manier om het te doen.
Niet iedereen hoeft het op mijn manier te doen. Dat zeg ik niet. Ik zeg alleen in het algemeen dat er verschillende manieren zijn om dingen te doen. Als je je eigen weg kunt vinden, vind dan je passie – zoals Arnie zei, swing je swing.
Dat is wat ik doe. Dat is wat Matthew Wolff doet. Dat is wat Tiger doet. Dat is wat Phil doet. Dat is wat iedereen doet, en we proberen allemaal zo goed mogelijk te golfen. Hopelijk inspireert mijn manier mensen. “
Bryson zegt dus niet dat wij amateurs naar de sportschool moeten gaan om net zo sterk te worden als hij. Hij spoort ons wel aan om onze eigen weg te vinden.
Zoek uit wat bij jou past en blijf jezelf verbeteren. Wees niet bang om het geijkte pad te verlaten om iets nieuws te proberen. Dat is zeker iets waarmee je aan de slag kunt gaan wanneer je jouw handicap en golfspel wilt verbeteren.
Misschien is het zelfs wel een mooie kijk op ondernemen of het leven zelf.
One length golfclubs
In 2011 las Bryson het boek Golfing machine. Dat zette hem op het pad van experimenteren met de clublengte van zijn ijzers. Hij begon met al zijn ijzers dezelfde clublengte te geven als die van zijn ijzer 7.
Het idee achter One Length irons is dat je voor ieder ijzer dezelfde swing kunt gebruiken als de swing van een ijzer 7.
Na zijn eigen succesvolle experimenten ontwikkelde hij samen met zijn sponsor Cobra Golf de One Length golfsets. Bryson is daarbij een belangrijk lid van het researchteam van Cobra.
Toch nog een beetje traditioneel
Is er dan niets traditioneel aan Bryson DeChambeau? Jazeker wel.
Bryson kocht in zijn tienerjaren een platte Hogan-style golfcap. Vanaf dat moment heeft Bryson geen ander soort hoofddeksel meer gedragen.
Tijdens zijn deelname aan de Rydercup werd er zelfs speciaal voor hem een platte teamcap gemaakt. Was hij toch weer anders dan alle andere golfers.