Het getal 18 is om diverse redenen van grote betekenis in de golfwereld. Een mooie gelegenheid om daar in de 18e Business Golf Society nieuwsbrief aandacht aan te besteden.
Waarom spelen we eigenlijk 18 holes en geen 22?
Om te weten waarom wij nu 18 holes spelen, moeten we in de geschiedenis duiken. De plaats is Schotland en we moeten een stuk terug in de tijd, naar het jaar 1764 om precies te zijn.
Tot dat moment hadden de leden van St Andrews de beschikking over 12 verschillende holes. Die werden achterelkaar gespeeld, waarbij 10 holes heen en terug werden gespeeld.
In totaal bestond een ronde golf destijds dus uit 22 holes.
Op 4 oktober 1764 werd in een ledenvergadering besloten om de eerste 4 korte holes om te bouwen naar 2 langere holes. Daardoor bestond de golfbaan toen uit 10 verschillende holes.
Daarvan werden er 8 nog steeds heen en terug gespeeld. Vanaf dat moment bestond een volle ronde voortaan uit het spelen van 18 holes.
Het zou nog bijna honderd jaar duren voordat de golfbaan van St Andrews, daadwerkelijk uit 18 verschillende holes bestond.
Dat getal werd in 1857 bereikt door een aantal dubbele greens aan te leggen bij de holes die heen en terug werden gespeeld.
18 Majors
Ieder jaar worden er 4 verschillende major golftoernooien gespeeld. Je kunt ze vergelijken met de grandslamtoernooien in het tennis.
Voor professionele golfers is het de ultieme doelstelling om die 4 toernooien te winnen. Het hele seizoen draait voor de meeste golfers om die 4 toernooien.
(Voor een aantal topgolfers komt daar het zich kwalificeren voor de Ryder Cup bij, wanneer die in dat jaar gespeeld wordt.)
De golfer met het hoogste aantal gewonnen major toernooien, is de Amerikaan Jack Nicklaus. Hij won in de periode van 1971 tot zijn laatste overwinning bij de Masters in 1986, maar liefst 18 keer een major golftoernooi.
Jack Nicklaus won 6 keer de Masters in Augusta, 5 keer het PGA Championship, 4 keer het U.S. open en drie keer The Open.
Tiger Woods won tot nu toe ‘slechts’ 15 keer een major toernooi.
Handicap 18
Wanneer je een golfhandicap hebt van 18 of lager, dan behoor je in Nederland tot de beste 10% van alle handicap spelers.
Voor veel golfers is het hebben van handicap 18 ook echt een doel waar ze serieus naar streven. Het feit dat maar 10% van alle golfers een handicap heeft van 18 of lager, geeft ook wel aan dat het geen eenvoudig doel is.
Om handicap 18 te spelen, hoef je in theorie op ieder hole ‘alleen maar’ een bogey te scoren. In de praktijk is dat voor velen lang niet zo eenvoudig als het lijkt.
Naast dat ik golf speel om professioneel te kunnen netwerken, is handicap 18 voor mij persoonlijk mijn streefhandicap. Ik zou bijna zeggen: een kleine obsessie.
Ik vind van mijzelf dat ik dat zou moeten kunnen, maar aan het begin van 2025 staat de teller nog op handicap 26,9.
Op de website kun je over het behalen van handicap 18 en mijn reis daarnaartoe, nog veel meer lezen.
Editie nummer 18 van de Business Golf Society nieuwsbrief
Er heeft wat tijd gezeten tussen het verschijnen van nummer 17 en nummer 18 van de Business Golf Society Nieuwsbrief.
Op LinkedIn staat dat de nieuwsbrief twee maandelijks verschijnt, ik moest nu eenmaal een verschijningsfrequentie kiezen van LinkedIn.
Alleen maar een nieuwsbrief versturen omdat we weer twee weken verder zijn, is in mijn ogen niet zo zinvol.
Ik heb mij vanaf het begin af aan voorgenomen om alleen een nieuwsbrief te versturen, wanneer ik jou leuke, zinvolle of nuttige informatie te bieden heb. Ik ga ervan uit, dat jij daar ook zo over denkt.
180 abonnees 2025
Ik ben zeer dankbaar voor alle mensen die zich tot nu toe hebben aangemeld als abonnee van mijn nieuwsbrief.
Het gaat mij echt niet om het krijgen van zoveel mogelijk abonnees, maar ik voelde mij in het begin wel enorm gesteund door al die mensen die zich direct abonneerden.
Dat gaf mij veel inspiratie om door te gaan.
Omdat een LinkedIn nieuwsbrief ook als post verschijnt in je feed, heeft deze een veel groter bereik dan alleen maar de bestaande abonnees.
Dankbaar ben ik dan ook voor alle lezers die weliswaar (nog) geen abonnee zijn, maar mij persoonlijk verteld hebben dat ze mijn artikelen wel lezen.
Dat waardeer ik zeer.
Als ik dan toch nog een wens voor 2025 mag uitspreken, 180 abonnees is natuurlijk wel een heel mooi getal.