Site pictogram Keaton Golf

Birdwatching Day op Golfclub Kleiburg

Birdwatching day NGF - Kleibug

Wanneer ik ’s ochtends de bovenste parkeerplaats van de golfbaan opdraai staat er maar één andere auto. En dat is gek. Ik had het gevoel dat ik wat aan de late kant was.

De enorme leegte gaapt mij echter aan.

Even heb ik de neiging om mijn auto op de lege plaats te zetten van de clubkampioen. Maar ik weet niet of ik op tijd weer terug uit de baan ben om er zonder scheve gezichten mee weg te komen. Ik parkeer dus maar naast de lege parkeerplekken van het bestuur.

Op het moment dat ik de auto uitstap zwelt het concert aan.

Birdwatching Day tijdens de Nationale Vogelweek

Het is zeven uur ’s ochtends en deze dag staat voor mij in het teken van de Birdwatching Day van de NGF. Vanochtend ga ik samen met een aantal clubgenoten van Golfclub Kleiburg de verschillende vogelsoorten tellen op de golfbaan.

Op weg naar het clubhuis meldt de heggenmus zich. Al snel gevolgd door de eerste, en zeker niet de laatste, winterkoning.

Caddiemaster Jacqueline heeft al heel vroeg de deuren opengegooid van het clubhuis. Speciaal voor de deelnemers van de Birdwatching Day en ook om op tijd klaar te zijn om de gasten van de clubcompetitie te ontvangen.

Binnen een paar minuten is de groep deelnemers compleet. Ik ben altijd weer blij verrast dat mensen bereid zijn om heel vroeg uit de veren te komen om naar de vogels te komen kijken en te luisteren.

Omdat er vandaag op onze baan competitie wordt gespeeld door tijdelijke gastheer Broekpolder voor onder andere de Haagsche, Noordwijk en Grevelingerhout, is greenkeeper Johan al voor dag en dauw de baan ingegaan.

Zijn vrees dat de maaimachine alle vogels zou wegjagen blijkt ongegrond. De vogels zijn al lang gewend aan de dagelijkse herrie van Johan en zijn team. Daar laten zij zich echt niet meer door verrassen.

Ze hebben het veel te druk met het afzetten van hun territorium, het lonken naar soortgenoten, het bouwen van nesten of het nieuw geboren kroost eten te geven.

De golfbaan als privé park

Nu er op dit vroege tijdstip nog niemand aan het golfen is, kunnen wij vrij rondlopen over de de verschillende holes. Het is een bijzondere ervaring. Omdat we de golfbaan voor ons zelf hebben kunnen we lopen waar we willen.

Dat biedt letterlijk geheel nieuwe perspectieven. De golfbaan wordt voor ons tijdelijk een groot park waar we kunnen gaan en staan waar wij maar willen.

Vanaf hole 1 lopen we door via de green van hole 3 naar de andere kant van de dijk. Nog voordat we de weg zijn overgestoken hebben we al bijna op 20 verschillende vogelsoorten geteld. We zijn op dat korte stukje toch al gauw 10 verschillende winterkoningen tegengekomen.

Vanaf hole 4 lopen we kriskras door de baan. Regelmatig staan we stil om naar een nieuw vogelgeluid te luisteren of om hier en daar een foto te maken. Het is ook nog eens heerlijk weer.

Nu we ons niet meer hoeven te focussen op de volgende slag, zien we de vogels op de golfbaan veel beter. De vogelhuisjes die her en der opgehangen zijn blijken ineens ook helemaal niet zo onbewoond te zijn als dat sommige mensen wel denken.

De eendenvijver

Wanneer we via het halfway house bij hole 10 naar hole 12 lopen krijgen we een prachtige blik op de vijver tussen hole 12 en 16. Laten we die vanaf nu maar de eendenvijver noemen.

In en rondom de vijver zien we bijna 20 jonge wilde eendjes rondom hun moeders drentelen. Een geweldig gezicht. In de vijver zwemmen naast de twee knobbelzwanen, de meerkoeten en een waterhoen, ook nog een aantal kuifeenden, krakeenden en twee koppeltjes tafeleenden.

De hier rondzwemmende dodaars laten zich vandaag niet zien. Waarschijnlijk zitten ze al op eieren. Gelukkig laten ze zich wel even horen en kunnen ze alsnog op de tellijst worden genoteerd.

Rondom de afslag van hole 12 maan ik de groep even tot stilte. Het is hem echt. De mysterieuze nachtegaal laat zich van zijn mooiste kant horen. Wat een genot.

Via hole 16, 17 en 18 lopen we langzaam aan terug naar het clubhuis om met elkaar ter afsluiting een kopje koffie te gaan drinken. Wanneer we op het terras zitten vliegt er nog een bergeend voorbij.

Die noteren we als 38ste vogelsoort die we die zaterdag met elkaar hebben waargenomen.

Het was een prachtdag. Twee uur lang was de golfbaan even helemaal alleen van ons en de vogels. Oh ja, en van Johan.

Wat lag de baan er prachtig bij zo vroeg in de ochtend.

We hebben genoten.

Mobiele versie afsluiten