De Voornsche golfbaan
‘Het lijkt hier wel een golfbaan’, zei de man nonchalant. Wat een ongelofelijk toeval. Ik was zojuist van de tweede green afgelopen op weg naar hole drie van de Voornsche.
Tijdens mijn zoektocht naar informatie over de Voornsche was ik op een overzichtskaart van de 18 holesgolfbaan gestuit. Nu was ik in het gebied aan het wandelen om te zien of er nog iets van de Voornsche golfholes was te herkennen.
Tijdens mijn wandeling liep ik tegen een jong stel aan met hun dochter. Ze stonden op een kaart van de Voornse Duinen hun weg te zoeken.
Omdat ik in dit gebied vrij bekend ben, bood ik mijn hulp aan om ze op weg te helpen.
In ons gesprek merkte de man spontaan op dat dit gebied wel veel weg had van een golfbaan. Ik was te verbouwereerd om te vragen waarom hij dat dacht. Maar hij had helemaal gelijk.
In het gebied waar hij samen met zijn familie aan het wandelen was liggen de restanten van de, in de jaren twintig van de vorige eeuw geopende golfbaan, de Voornsche. Na de Haagsche in Wassenaar was de Voornsche pas de tweede 18-holes golfbaan die in Nederland werd aangelegd.
Ontstaan van de Voornsche golfbaan
Het waren de heer van Hoeij Smith uit Rotterdam en Van Iterson uit Oostvoorne die gezamenlijk het initiatief hadden genomen om een 18 holesgolfbaan aan te leggen in de duinen tussen Oostvoorne en Rockanje.
De Haagsche was een groot succes en beide heren waren van mening dat met de aanleg van de Voornsche ruimte voor expansie was gevonden. De nieuwe golfbaan op Voorne werd ontworpen door Charles Warren. Warren was ook de architect van de Domburgsche golfbaan.
In die tijd werd het golfspel nog vrijwel uitsluitend gespeeld door de adel, politieke attachés, ambassadeurs, notabelen en de zakelijk elite.
Men had, ook toen al, in de gaten dat het golfspel zich bijzonder goed leent om relaties op te bouwen. Zakelijk golfen is in Nederland bijna net zo oud als het golfspel zelf.
In de zomermaanden vertrokken veel Rotterdamse ondernemers richting hun buitenhuizen in Oostvoorne en Rockanje.
Het was dus helemaal niet zo’n gekke gedachte om in dit gebied een golfbaan aan te leggen.
Dat de invloed van de Rotterdamse ondernemers bij de aanleg van de golfbaan groot was, blijkt wel uit het feit dat bij de officiële opening van de Voornsche golfbaan de Rotterdamse burgemeester Weijtema het openingswoord sprak.
Golfclub Voorne
Zoals het gebruikelijk was in die tijd, had ook Golfclub Voorne een Engelse golfprofessional. De eerste golfprofessional was Charles Warren, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Voornsche. Hij werd al snel opgevolgd door H. Burrows.
Burrows won in 1923 voor de derde keer het Open Nederlandse Kampioenschap voor Golfprofessionals in vier jaar tijd.
In de Corinthian van 1927 is te lezen dat Zijne Excellentie Phra Sri Banja, Gezant van Siam, spelende met de professional van de Golfclub Voorne Henry Burrows, op 31 maart hole 12 in één slag gespeeld heeft.
Dat was de eerste maal in het bestaan van de golfclub dat er een hole-in-one geslagen werd.
Al in 1927 werd op de Voornsche golfbaan om het Internationale amateurkampioenschap voor heren gespeeld.
Golfclub Voorne organiseerde vanaf 1927 ook wedstrijden om de Olaertsduyn Challenge cup. Deze cup werd vernoemd naar het aan de golfbaan gelegen landgoed Olaertsduyn.
Een prachtige golfbaan, maar moeilijk te bereiken
Ondanks dat de Voornsche baan door de kenners uit die tijd zeer geroemd werd, is het grote succes van de golfclub altijd uitgebleven. In de omgeving van de golfbaan woonden destijds veel te weinig mensen die zich het lidmaatschap van de golfclub konden veroorloven.
Daardoor werd golfclub Voorne vrijwel geheel afhankelijk van spelers van buiten de regio.
De bereikbaarheid van de golfbaan was lastig. Om vanuit Rotterdam met de auto bij de golfbaan te komen was in die tijd een onderneming van twee uur.
Veel leden van de golfclub waren echter ook lid van de Rotterdamsche Aero Club.
Mede op hun verzoek werd in Oostvoorne een vliegveld aangelegd zodat zij vanaf vliegveld Waalhaven in Rotterdam snel naar de golfbaan en de aangelegen villawijk op Voorne konden reizen.
De hoop was dat ook andere golfspelers met een vliegtuigje van buiten Rotterdam de Voornsche golfbaan zouden weten te vinden. Helaas bleef dat echter uit.
Met de komst van de Rotterdamsche golfclub die op de golfbaan in Kralingen speelden, werd het voor de Voornsche steeds moeilijker om voort te blijven bestaan. Waarom zou je als Rotterdammer helemaal naar Voorne gaan als je in je eigen stad een nieuwe golfbaan hebt liggen?
In het voorjaar van 1939 sloot de Voornsche golfbaan voorgoed haar deuren.
Wanneer je nu in de omgeving van de Tenella Plas in Rockanje een wandeling gaat maken, dan kun je met een beetje fantasie de oude golfbaan nog zo zien liggen.
Het gebied waar ooit de golfbaan lag wordt nu beheerd door natuurorganisatie het Zuid-Hollands Landschap en is vrij toegankelijk.
Op de website van Rockanje aan Zee kun je meer lezen over de golfbaan.
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Archieven van de NGA Early golf
– Regionaal archief Voorne Putten
– De beginjaren van de golfsport in Nederland, Albert Bloemendaal, Uitgeverij NGF, 2014
Lees ook: Golf, wat hebben wij je gemist.