Site pictogram Keaton Golf

Wanneer ben je een duikboot of een luchtballon in golf?

Duikboot in golf

Wat is een duikboot in golf?

Een duikboot in golf is iemand die bewust met een hogere handicap speelt dan waartoe hij of zij daadwerkelijk in staat is. Op die manier kan een duikboot veel meer Stablefordpunten noteren dan met de werkelijke, lagere, handicap mogelijk zou zijn.

Is iedere winnaar van een Stableford wedstrijd een duikboot?

Wanneer je regelmatig een Stableford wedstrijd speelt, dan weet je precies hoe het gaat. De winnaar wordt vrijwel standaard als duikboot bestempeld.

Dat is gewoon traditie. Daar moet je als winnaar niet wakker van liggen. Zolang je van jezelf maar weet dat je handicap klopt.

Wat zijn veel Stablefordpunten?

Met een golfhandicap die redelijk overeenkomt met je werkelijke speelniveau, is het niet ongebruikelijk dat je regelmatig ergens tussen de 30 en 40 Stablefordpunten weet te scoren. Op een superdag misschien zelfs wel meer dan dat.

Dat zijn scores waarmee je geheid aanspraak maakt op de prijzen. Dat is natuurlijk extra leuk wanneer er buitengewoon mooie prijzen te winnen zijn.

Een echte duikboot zal er alles aan doen om die mooie prijzen te winnen. Dat daarbij soms zijn of haar reputatie open en bloot komt te liggen, nemen duikboten daarbij graag op de koop toe.

Het mag duidelijk zijn dat een zakelijk golfer er alles aan moet doen om een handicap te hebben die overeenkomt met zijn of haar werkelijke speelsterkte.

Je reputatie is immers veel meer waard dan de zoveelste golfhanddoek of een doos ballen.

Als je wint met een handicap waarvan jij zelf weet dat die overeenkomt met je werkelijke speelsterkte, dan heb je die prijs ook echt verdiend.

Hou er echter wel rekening mee dat je ondanks alles toch een duikboot genoemd zal worden. Ze kunnen het toch niet laten. Zie het maar als een aanmoediging.

Het tegenovergestelde van duikboten zijn luchtballonnen.

Wat zijn luchtballonnen in golf?

Luchtballonnen in golf zijn spelers die hun handicap kunstmatig verlagen. Dat doen ze door louter en alleen hele goede scores in te leveren voor het berekenen van hun handicap.

Luchtballonnen kunnen ook golfers zijn die in de baan zeer regelmatig een mulligan gebruiken. Daardoor valt hun eindscore op papier veel lager uit dan de score die ze op grond van hun niet opgeschreven mis- en strafslagen, daadwerkelijk zouden hebben.

Andere namen voor luchtballonnen zijn statusgolfers of ego-golfers. Het hebben van een lage handicap wordt weleens gezien als een statussymbool.

Er zijn zelfs golfende ondernemers die het liefst alleen samen in een flight zitten met andere ondernemers met een lage handicap. Spelers met een hoge handicap nemen ze gewoon minder serieus.

Dat kan voor sommige golfers een reden zijn om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk een lage handicap krijgen.

Of die nu gebaseerd is op echte spelvaardigheden, maakt dan even niet uit.

Wat zijn mulligans?

Een mulligan in golf kun je vergelijken met de kaart ‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’ bij Monopoly. Door een mulligan te nemen zeg je dat de foute slag niet meetelt, waarbij je de bal bijvoorbeeld met je driver onvindbaar het bos in hebt geslagen, of niet geraakt hebt.

Toen een van mijn flightgenoten tijdens een business golfdag mij voor het eerst aanbood om na een misslag een mulligan te nemen, wist ik niet wat ik hoorde. Een slag niet tellen? Mijn competitieve geest was compleet van slag.

Door de jaren heen heb ik echter geleerd dat er bijzonder veel mensen gebruik maken van mulligans. Wanneer een flightgenoot een mulligan neemt, vind ik dat helemaal oké.

Ik geef toe dat ik zelf ook wel eens gebruik maak van een mulligan, zij het sporadisch. Maar niet zonder vervolgens enige vorm van gêne te voelen.

Het past gewoon niet bij mij. Waarom zou ik mijn score beter voorstellen dan dat die is?

Misschien om mijn handicap geforceerd te verlagen, zodat ik ook op hele sjieke banen mag spelen die een minimum handicap hanteren?

Ik heb er alle begrip voor dat mensen om die reden hun handicap lager brengen dan dat die daadwerkelijk is. Echt, ik begrijp het.

Ik heb door mijn hogere handicap zelfs al zakelijke golfevenementen moeten missen omdat de golfbaan een maximum handicap handhaafde. Dus ja, ik begrijp het echt.

Maar als je het doet, hou er dan wel rekening mee dat je tijdens Stableford wedstrijden niet veel punten meer zult scoren.

Mobiele versie afsluiten