Hoe om te gaan met regenplassen op de golfbaan
Het overkomt iedere golfer wel eens, dat zijn of haar golfbal zijn voorlopige laatste rustplaats vindt in een vijver of sloot. Sinds de laatste regelwijzigingen zijn dat op de meeste golfbanen, rode hindernissen.
Maar wat nu als je golfbal in een plas water tot stilstand is gekomen, of dat je zelf in een plas water moet gaan staan om je bal te slaan? Wat moet je dan doen?
In de meeste gevallen mag je dan zonder strafslagen je bal oppakken en droppen, zolang dat maar niet dichter bij de hole is, dan waar je bal oorspronkelijk geland was.
Tijdelijk water, zoals regenwater, valt sinds de laatste regelwijziging onder de term ‘abnormale baanomstandigheden’. Hoe de regels daarbij uitpakken, hangt af van de locatie waar je bal in een plas ligt.
Wat is tijdelijk water op de golfbaan?
Tijdelijk water is iedere tijdelijke concentratie van water op de grond. Dat kunnen regen- of beregeningsplassen zijn, maar ook plassen als gevolg van het overlopen van een waterpartij.
De dauw die je ’s ochtends of laat in de avond op veel fairways kunt zien liggen, valt daar niet onder. Modderige grond valt daar ook niet zomaar onder.
Alleen wanneer er een concentratie van water zichtbaar blijft nadat de stand is ingenomen, is er sprake van tijdelijk water.
Borrelt er water op als jij je voeten neerzet, maar verdwijnt dat water weer als je stilstaat, dan sta je niet in tijdelijk water. Je moet dan gewoon je positie innemen en de bal slaan, zoals die ligt.
In Regel 16 wordt uitgelegd hoe en wanneer je tijdelijk water zonder straf mag ontwijken. Dat is een heel uitgebreid artikel, waar je hier een samenvatting van vindt met daarin de meest voorkomende gevallen.
Stand innemen in het water
Wanneer je bal niet in tijdelijk water ligt, maar jijzelf wel als je je stand inneemt om de bal te gaan slaan, dan mag je de bal oppakken en gratis droppen. Daarbij mag de bal nooit dichter bij de hole komen te liggen, dan daarvoor het geval was.
Je mag zo ver het water ontwijken, totdat je niet meer in het water staat als je de stand in neemt. Ligt je bal nu nog in het water, dan mag je verder uitwijken tot aan het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering.
Golfbal in tijdelijk water op de fairway
Ligt je bal in tijdelijk water op de fairway, dan mag je de bal oppakken en zonder strafslag droppen. Dat doe je dan vanaf het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering. Ook hier geldt weer dat je bal niet dichter bij de hole mag komen te liggen, dan eerst.
Golfbal in water in de bunker
Na een stevige regenbui kun je op heel wat golfbanen in Nederland, in de bunker plassen zien ontstaan. Wanneer je bal daarin terecht komt, dan gelden daar de regels van artikel 16.1c.
Die wijken iets af van de andere regels voor tijdelijk water. Dat komt doordat de bunker een geheel eigen positie inneemt in de regels.
Een bunker is namelijk volgens de definities van de golfregels, geen onderdeel van het algemene gebied van de baan en ook geen hindernis.
Ligt jouw bal in een plas water in de bunker, dan mag je nog steeds gratis droppen, mits je dat zonder belemmering in de bunker kunt doen en die plek zich niet dichter bij de hole bevindt.
Lukt dat niet, dan kun je, als je er vertrouwen in hebt, de bal ook spelen zoals die ligt zonder het krijgen van een strafslag. (Veel succes!) Uitwijken omdat je in het water staat, is daarbij niet toegestaan.
De derde optie is de bal buiten de bunker droppen met een strafslag. Daarbij trek je een denkbeeldige rechte lijn vanaf de hole over de plaats waar je bal lag, recht naar achteren. Drop vervolgens op die denkbeeldige lijn je bal.
Overigens mag je daarbij zo ver naar achteren als je wilt.
Golfbal en water op de green
Bij water op de green, mag je zonder strafslag je bal opnemen en plaatsen op het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering. Daarbij maakt het niet uit of je bal in het water ligt, of dat de plas water tussen de bal en de hole in ligt. Je mag in beide gevallen gratis plaatsen.
Let op: Plaatsen en dus niet droppen!
De bal moet stilliggen en mag na het plaatsen niet gaan rollen. En zoals altijd, niet dichter bij de hole, maar wel op de green en niet daarbuiten.
Hoewel het al weer heel wat jaren geleden is, zal ik nooit de golf vergeten die mijn bal in de plassen maakte op de eerste green van Golfclub Kralingen. Het was die dag zo nu en dan echt vreselijk weer, maar het was wel een prachtige ervaring.
Lees ook:
– Hoeveel strafslagen krijg je als je golfbal in het water van de vijver of sloot ligt?