Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij het KLM Open en op dezelfde dag bij Travelers Championship bij the PGA, plaats ik hier mijn artikel dat eerder verscheen in het Kleiburg Magazine van 2024.
Magische momenten op de golfbaan
Het blijft ieder keer weer een magisch moment.
Over de golfbaan wandelen terwijl er niemand aan het golfen is. Je hoeft je geen enkele zorgen te maken over rondvliegende ballen en je kunt lopen waar je maar wilt.
Mijn allereerste keer dat ik dit mocht mee maken, was als vogelgids op een zeer vroege ochtend in mei van 2022.
Nationale Vogelweek
Al vele jaren wordt er aan het begin van de Nationale Vogelweek, door de NGF de Birdwatching day georganiseerd. Op tientallen plaatsen in Nederland, worden op die dag het aantal verschillende soorten vogels op de golfbaan geteld.
Als je dat jaar na jaar kunt doen, krijg je een mooi overzicht van de ontwikkeling van de vogelstand. Dat is belangrijk omdat vogels gezien worden als een graadmeter van de biodiversiteit in een bepaald gebied.
Vergroten Biodiversiteit op de golfbaan
Wanneer je het vergroten van de biodiversiteit nastreeft op de golfbaan, zoals voor het behouden van onze GEO-certificering onder andere noodzakelijk is, dan begin je bij het focus op het aantrekken van meer vogels.
De onderliggende voorwaarden om vogels aan te trekken, bevorderen namelijk de algemene biodiversiteit door alle lagen heen.
Dat begint bij het vergroten van het aantal soorten inheemse planten, bomen en struiken en het vergroten van het aantal verschillende biotopen. Daarbij heb je de keuze uit een heel pallet aan opties die specifiek gericht zijn op de specifieke vogelsoorten die je wilt aantrekken en/of behouden.
Dat is overigens niet alleen goed voor de vogels, maar ook voor diverse insecten zoals de Bij, divers soorten vlinders en libellen.
De tweede keer dat ik zonder golfers over de golfbaan liep, was ik echt helemaal alleen.
Wateroverlast
Dat was op een zaterdag in maart van 2023. Het had de voorafgaande dagen zo hard geregend dat er door wateroverlast besloten moest worden om de golfbaan voor die dag te sluiten.
Als lid van de GEO-commissie was dit voor mij een uitgelezen moment om ongestoord het waterbeheer op onze golfbaan te bekijken. De GEO-commissie richt zich naast duurzaamheid en interactie van de club met de maatschappij, ook op waterbeheer en de biodiversiteit op de golfbaan.
Al snel bleek dat de golfbaan die dag volledig terecht was gesloten. Wij hebben weliswaar een goed werkend waterafvoer systeem op onze golfbaan, maar de vele grote plassen op diverse plekken in de baan wezen mij erop dat deze hoeveelheid water deze keer echt even te veel was.
Zou je toch zijn gaan golfen dan zou je niet alleen natte voeten hebben gekregen, maar zou ook de grasmat voor lange tijd beschadigd zijn. Daar zitten wij als golfers natuurlijk niet op te wachten.
Tijdens die wandeling viel mij ook nog iets anders op.
De Groene Woestijn
Ik realiseerde mij dat de golfbaan een groot gebrek heeft aan diversiteit van begroeiing in de baan zelf. Ja er staan veel bomen in de baan en het gras is mooi groen.
Er is rondom de fairways en tussen de verschillende holes in, ook maar weinig lage begroeiing te vinden. En waar moeten de Kuifeenden en de Dodaars gaan broeden als we al het riet voor hun neus wegmaaien?
Langs hole 10 zag ik een echtpaartje wilde eenden vertwijfeld wegduiken in een van de diepe kale vijvers. Ook daar was voor hen geen enkele beschutting meer te vinden.
Tijdens de vogeltelling van 2023 waren de gevolgen van het maaien van het riet direct meetbaar.
Zagen we bij de telling van 2022 nog diverse groepjes jonge Dodaars, Wilde Eenden en Ganzen in de vijvers zwemmen. Ondanks dat het riet net aan het opkomen was, was in 2023 de opbrengst niet meer dan één klein groepje jonge eendjes.
Naast een gevarieerd aanbod aan voedsel, is voor het aantrekken van meer vogels het ook belangrijk om plekken te creëren waar vogels zich veilig voelen. Zowel om te schuilen bij gevaar, als om ongestoord te kunnen broeden.
Vlak voor het broedseizoen het riet maaien of struiken snoeien helpt daar niet bij.
Het ziet er misschien heel netjes uit en je kunt je in de baan bal met gemak zonder enige belemmering voorwaarts slaan, maar de natuur help je daar niet mee.
Zeker niet nu steeds vaker golfbanen onder de loep liggen van de publieke opinie.
Activisten
Wie de actualiteiten op dit gebied een beetje volgt, kan berichten voorbij zien komen van divers specialisten die naar golfbanen wijzen als ideale plekken om meer ruimte te vinden voor het bouwen van huizen. In hun ogen is het gebruik van zo’n groot speelveld bijna a-sociaal.
In het buitenland zijn als protest tegen de inbreuk die golfbanen maken op het milieu, ook al diverse greens omgeploegd door milieuactivisten. Je moet er toch niet aan denken dat dat hier gaat gebeuren.
Je kunt er voor kiezen om te denken dat het bij ons allemaal wel los zal lopen*.
Maar we kunnen er ook voor kiezen om met elkaar golfbanen nog mooier te maken door de biodiversiteit sterk te vergroten.
Als alle golfbanen in Nederland worden omgebouwd tot ware natuurgebieden waar wordt gegolfd, en dat kan echt, dan hebben wij daar als golfers toch ook veel meer plezier van?
Daar kan in mijn ogen niemand tegen zijn.
* Update: Tijdens het KLM Open van 2024, blokkeerde Extinction Rebellion enkele uren de toegang naar het KLM open als protest tegen vervuilende sponsoren. Op dezelfde bestormde 6 protestanten de green van de beslissende 18e hole tijdens het Travelers Championship in Amerika. Zij besmeurde de green met gekleurd poeder onder het motto: No golf on a dead planet.