Site pictogram Keaton Golf

Waarom stijgt je handicap niet zo snel?

Handicap stijgen

Kan je golfhandicap stijgen?

Je handicap gaat stijgen wanneer je nieuwe hoge dagscore onderdeel wordt van de verzameling dagscores die meetellen bij de berekening van je handicap. Wanneer je 20 of meer ronde’s hebt gespeeld dan wordt je handicap berekend over je acht beste dagscores.

Je kunt per 12 maanden maximaal 5 punten stijgen in je handicap. Heb je eenmaal het maximum van 5 bereikt, dan zal je handicap voorlopig niet verder stijgen totdat de eerste 12 maanden voorbij zijn. Dat wordt de cap genoemd.

Sinds de overgang naar het nieuwe World Handicap Systeem in 2021 zijn veel mensen de weg kwijt over het verloop van hun golfhandicap. Die verwarring komt deels doordat bij de berekening van je handicap in het WHS helemaal anders verloopt dan in het oude systeem.

Het aantal Stablefordpunten speelt bij de berekening van je handicap helemaal geen rol meer. Bij de berekening van je handicap kijk je nu alleen nog maar naar je maximaal 8 beste dagresultaten.

Overgang van EHS naar WHS

Bij de overgang van het EWS systeem naar het WHS is het overgrote deel van alle golfers in handicap gezakt. Dat was eenvoudig te verklaren. Een gemiddelde van alle scores, zoals dat in het EWS het geval was, valt wiskundig altijd hoger uit dan een gemiddelde van alleen de beste 8 scores zoals nu in het WHS het geval is.

Dat veel golfers alleen maar hun goede scores lieten noteren om hun handicap in stand te kunnen houden, heeft bij de overgang zeker bijgedragen aan een sterke dalingen van de nieuwe handicap’s.

Hoe een handicap 26,3 spelende golfer in de golf app niet hoger komt dan 17,4

Een van mijn golfmaten had in het verleden alleen scores ingevuld die zijn handicap in stand hield. Dat is niks nieuws. Dat wordt immers nog steeds massaal gedaan.

Het gevolg was dat zijn handicap bij de overgang naar het WHS op 12,4 uit kwam. (Zie foto) Nu is hij zeker een goede golfer, maar zijn handicap ligt op dit moment eerder ergens tussen de 20 en 26 in.

Wat zijn nieuwe dagresultaten ook waren, zijn handicap kwam maar niet hoger dan 17,4. Daar raakte hij behoorlijk gefrustreerd van.

Heel veel golfers moeten nu met een veel lagere handicap deelnemen aan Stablefordwedstrijden dan dat ze daadwerkelijk kunnen spelen. Je moet dan wel heel goed spelen om nog een mooi aantal Stableforpunten bij elkaar te spelen.

Op basis van zijn 8 beste dagresultaten zou hij op handicap 26,7 zitten. Dat hij niet verder is gestegen met zijn handicap komt doordat in het WHS systeem een cap wordt gehanteerd. Je handicap stijging wordt beperkt tot maximaal 5 slagen binnen 12 maanden.

Je moet dan wachten totdat die 12 maanden voorbij zijn. Daarna kan je handicap pas weer gaan stijgen. Opnieuw met niet meer dan 5 slagen binnen de volgende 12 maanden.

Het kan dus nog wel even duren voordat de handicap van mijn maat naar het juiste niveau is gestegen.

De maximale stijging is ingevoerd om golfers met een tijdelijke blessure of ongemak, niet direct af te straffen. Zo krijgen ze de tijd om te genezen en hun handicap weer de goede richting op te krikken.

Dat het voor sommige golfers vervelende gevolgen kan hebben bij de overgang naar het World Handicap Systeem, moeten zij helaas nog even voor lief nemen. Maar blijf vooral je scores invullen in de app. Uiteindelijk zal het allemaal weer goed komen.

Mobiele versie afsluiten