Heb je voordeel door de vlag in de hole te laten staan of door de vlag er juist uit te halen?
In 1991 bracht de wereldberoemde golfcoach Dave Pelz zijn eerste golfboek uit met de titel Dave Pelz’s short game bible. Daarin beschreef hij een onderzoeksresultaat dat antwoord gaf op deze vraag.
Dave en zijn team lieten in totaal 9.000 golfballen los vanaf een True Roller. Dat is een soort glijbaan voor ballen waarmee je een constante snelheid en richting kunt creëren.
Van de 4.500 ballen die richting de hole werden gestuurd zonder de vlag in de hole, gingen er 2.686 ballen de hole in.
Van de 4.500 ballen die richting de hole werden gestuurd met de vlag in de hole, waren dat er 3.568 ballen. Met de vlag in de hole werden er dus 33% meer puts gemaakt. Dat is een zeer overtuigend hoog percentage.
Wijzigingen in de golfregels
Tot 1 januari 2019 kreeg je twee strafslagen wanneer je vanaf de green met je bal de vlaggenstok raakte. Om die strafslagen te voorkomen nam iedereen de vlag uit de hole.
Per 1 januari is die regel echter afgeschaft en kun je met een gerust hart de vlaggenstok in de hole laten staan. Deze regel is een van de regels die de golfregels bepalende organen, The R&A en de United States Golf Association, hebben ingevoerd om het golfspel eenvoudiger te maken en de speelsnelheid te bevorderen.
Of ze daarin geslaagd zijn is nog maar de vraag. Want de ene speler wil de vlag erin laten staan en de volgende wil de vlag juist weer uit de hole hebben. In de praktijk blijkt dat je nu in een flight van meerdere spelers constant aan iedereen vraagt wat die wil. De vlag uit de hole halen of juist weer in de hole terugzetten.
Dat maakt het er niet eenvoudiger op en zeker niet sneller.
Heb je altijd voordeel door de vlag in de hole te laten staan?
Nu de regels veranderd zijn wordt het onderzoek van Dave Pelz uit 1991 weer heel actueel. Je zou gezien het zeer uitgebreide onderzoek maar tot een conclusie kunnen komen: laat die vlag in de hole staan.
Toch zijn er enige nuances aan te brengen in die conclusie.
Overhellende vlag in de hole
Zoals Dave zelf al aangaf, moet je de vlag zeker uit de hole halen wanneer de vlag overhelt richting de bal. Niet iedere vlag staat kaarsrecht in de hole en zeker niet bij veel wind. Haal in die gevallen de vlag uit de hole.
En mocht je het je afvragen, een bal die klem zit tussen de vlag en de rand van de hole die telt als uitgeholed.
Verstoorde innerlijke rust
Word je onrustig door de aanwezigheid van de vlag, omdat je bijvoorbeeld te dicht bij de vlag staat of omdat de vlag teveel lawaai maakt door de wind, haal de vlag er dan ook uit.
Putten is naast techniek toch ook een groot deel een vertrouwens- en gevoelskwestie. Dat wil je niet verstoren door innerlijke irritatie.
Snelheid en richting van de bal
Edoardo Molinari, de broer van de Italiaanse topgolfer Francesco Molinari, heeft voor zijn broer zijn eigen onderzoek gedaan. Volgens dat onderzoek, met veel minder ballen per variabele, bleek dat de snelheid en de plek van waar de bal de hole binnenkomt, afwijkende gegevens op te leveren.
De conclusie van Edoardo was de volgende:
Bij een langzame put is er geen verschil tussen de vlag erin of eruit.
Bij een gemiddeld snelle put kun je beter de vlag eruit halen.
In het geval van een snelle put moet je de vlag juist weer wel in de hole laten staan.
Het lastige van dit onderzoek is dat het moeilijk is om de snelheid van een put in te schatten. De conclusie die ik daaruit trek is dat in 33,3% van de gevallen met de vlag in de hole het niet uitmaakt en dat in 33,3% van de puts het juist beter is om de vlag te laten staan. In totaal is dat 66%. Laten staan dus.
Dat de hoek van intrede van de hole van invloed kan zijn op het percentage gemaakte puts, dat neem ik direct aan. Er is echter geen enkele golfer die hier volledige controle over heeft. Dus dat kunnen we volgens mij gerust negeren.
Verstoorde gegevensverwerking
Heb jij het gevoel dat je constant putjes mist omdat de bal via de vlaggenstok uit de hole vliegt? Dan wil dat nog niet direct zeggen dat dat komt omdat je een putsnelheid hebt van 6 m/s.
Onze hersenen gaan helaas nogal selectief om met onze eigen waarnemingen. Het aantal keer dat je een put maakt met de vlag in de hole onthoud je maar zelden. Het aantal keer dat je een cruciale hole mist omdat de bal via de vlag wegstuit van de hole onthoud je juist weer heel goed.
De verhouding tussen gemaakt en gemist door toedoen van de vlag is zeer waarschijnlijk in je hoofd veel slechter dan in de werkelijkheid. De enige manier om uit te vinden hoe het bij jou daadwerkelijk zit, is het te testen op de putting green van steeds dezelfde afstand.
Materiaal van de vlaggenstok
De mannen van het golf praatprogramma Golfspy op YouTube kwamen bij hun onderzoek tot dezelfde conclusie als Dave Pelz. Gewoon laten staan die vlag.
Een opmerkelijke variabele bij hun onderzoek was het materiaal waarvan de vlaggenstok gemaakt is. Een flexibelere vlaggenstok veroorzaakte meer gemaakte puts dan een iets stijvere vlaggenstok. De flexibelere vlaggenstok bleek meer energie te absorberen van de bal. Daardoor gaat de snelheid eerder uit de bal en zal de bal eerder in de hole vallen.
In het filmpje is ook mooi te zien hoe er getest wordt met de roller.
En als je nog niet overtuigd bent dan heb ik hier nog een leuk Nederlands filmpje over dit onderwerp van PGA golfpro Leonard Smit.
Met de vlag in de hole zal ik een ding zeker gaan missen. Dat mooie geluid van een golfbal die in de hole valt. Héérlijk.
Happy putting!